YÖK Atlas Tercih Robotu Nasıl Kullanılır?

YÖK Atlas Tercih Robotu Nasıl Kullanılır?

YÖK Atlas Tercih Robotu Nasıl Kullanılır?

YÖK Atlas (Yükseköğretim Program Atlası) Üniversite adaylarının hakikat tercih yapması için önemli bir işlev görüyor. Üniversite adayları, üniversitelerin taban puanları, mezunların sınavlardaki muvaffakiyet sıralaması, üniversitelerle ilgili kapsamlı bilgi üzere bir çok istatistiksel bilgiye buradan ulaşıyor. Pekala YÖK Atlas nedir? YÖK Atlas robotu nasıl kullanılır? 2021 platform güncellemeleri neler? Tüm soruların ayrıntılı karşılığını hazırladık.

YÖK Atlas Tercih Robotu

 

YÖK Atlas 2021’de neler var?

Yüksek Öğretim Kurumu, YÖK Atlas’ı, 2021-YKS’de tercih yapacak üniversite öğrenci adayları için güncelledi. Yükseköğretim Program Atlası içerisinde yer alan kimi modüller için güncelleme çalışmaları, öğrencilerin talepleri dikkate alınarak tamamladı.

YÖK, Yükseköğretim Program Atlası’nda yer alan kimi modülleri de 2020-YKS verileri kullanılarak güncelledi ve 2021-YKS’de tercih yapacak adayların ve ilgili kişilerin kullanımına sundu.

YÖK Atlas Tercih Robotu Nasıl Kullanılır

Yükseköğretim Kurulundan (YÖK) tercih yapacak adayların daha yanlışsız karar vermesine yardımcı olmak için YÖK Atlas içerisindeki birtakım modülleri güncelledi. YÖK, platformu “Lisans ve Ön lisans Tercih Robotu” ile “Meslek Atlası” modülleri yenileyerek adayların kullanımına sundu.

İlk olarak 2016-ÖSYS için adaylara rehber niteliğinde hizmet sunmaya başlayan YÖK Atlas, bilhassa YKS tercih periyotlarında adaylar tarafından başvurulan aktüel ve yanlışsız bir kaynak.

YÖK Atlas

YÖK Atlas programında Lisans ve Ön lisans Tercih Robotları, Meslek Atlası, Üniversitelerimiz, Lisans / Ön lisans Atlası, Mezun Muvaffakiyet Atlası, Net Sihirbazı ve Tercih Listem üzere modüller yer alıyor.

YÖK Atlas Tercih Robotu Nasıl Kullanılır?

Pekala YÖK Atlas 2021 tercih robotu nasıl nedir? Daima birlikte ayrıntılara bakalım. YÖK Atlas‘ın internet sitesine girdiğinizde modüllerin sol kısımda alt alta sıralanmış olduğunu göreceksiniz. Üst kısımda da yan yana sıralı bir şekilde modülleri kullanabilirsiniz. Lisans ya da ön lisans tercih sihirbazı/robotu seçeneklerinden size uygun olanı seçtikten sonra puan tipinizi seçebilirsiniz. (eşit tartı, sözel vb.)

YÖK Atlas Tercih Robotu NasılEşit yük puan çeşidinde bir kısım hakkında bilgi edinmek istiyoruz ve eşit yük seçeneğini seçtik. Karşımıza “EA Puan Tipi ile Öğrenci Alan Lisans Programları” başlıklı bir ekran gelecek.

YÖK Atlas Tercih Robotu Nasıl Kullanılır?

Bu ekranda kent, üniversite tipi, öğretim tipi üzere filtreleme seçenekleri yer alıyor. Bu filtreleri kullanarak sonuca süratli bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Sağ üst köşede yer alan arama alanına üniversite ismi, kısım ismi üzere bilgileri girerek de listeyi daraltabilirsiniz.

YÖK Atlas net sihirbazı nasıl kullanılır?

Üniversite adayları, en çok istedikleri kısım için kaç net gerektiğini düşünüyor. YÖK Atlas TYT-AYT Net Sihirbazı, bu soruya en güvenilir yanıtı veriyor.

YKS TYT-AYT test puanlarına nazaran rastgele bir üniversiteye yerleşen son kişi, netleri bu modülde yer alıyor. Bilgiler, ÖSYM verilerinin düzenlenerek işlenmesi ile oluşturuluyor. 2020 yılına ilişkin net bilgileri bu modül sayesinde görebilirsiniz.

Net sihirbazı, gerçek verileri barındırıyor. Yerleşen son kişinin net bedelleri, direkt 2020’de lisans/ön lisans programların taban puanı oluyor. Bu puan, TYT-AYT’deki net sayıları ile ortaya çıkıyor. Ancak bu bedeller varsayımı değil, gerçek bedellerdir.

Lisan ya da ön lisans programına yerleşen son kişinin netleri ile bu taban puan ortaya çıkıyor. (Okul birincilerinin ve Engelli/Tübitak ek puanlıların netleri dışında).

YÖK Atlas Tercih Robotu Nasıl Kullanılır?Net sihirbazında istediğiniz programı seçin ve yıl, cins katsayı filtrelerini kendinize nazaran ayarlayın; istediğiniz kısım için gerekli olan netleri listeleyin.

YÖK Atlas Tercih Robotu Nasıl Kullanılır?

YÖK Atlas Tercih Listem Nedir?

Tercih listem modülü, tercih yapmayı düşündüğünüz üniversiteleri liste formunda tutabileceğiniz YÖK Atlas’a ilişkin bir modüldür. Burada YKS’de mesleklerin tercih edilme verilerini inceleyerek hangi mesleklerin daha fazla tercih edildiğini görüntüleyebilirsiniz. Öte yandan  sitenin üst kısmında yer alan meslek sihirbazı modülünü seçtikten sonra lisans ya da ön lisans seçeneklerinden birini seçin. Karşınıza yerleşenlerin puan analizi, kontenjan ve yerleşen sayıları üzere bir çok seçenek çıkacak. Ancak bu şekilde buradan meslekler hakkında ayrıntılı bilgiler edinebilirsiniz.

YÖK Atlas Tercih Robotu Nasıl Kullanılır?

Lisans ve ön lisans atlası nasıl kullanılır?

YÖK lisans ve ön lisans atlası, üniversite adaylarının, daha bilinçli tercihler yapabilmesini amaçlıyor. “Üniversite Seç” kutucuğuna üniversite ismi girerek, o üniversitedeki lisans programlarının listesini görebilirsiniz. Ayrıntıları görmek için programın üstüne tıklayabilirsiniz.

YÖK Atlas Tercih Robotu Nasıl Kullanılır?

“Program Seç” alanına hedeflediğiniz programı (mesleği) girin, ancak bu şekilde bu isme sahip programların yer aldığı üniversiteleri görüntüleyebilirsiniz. Ayrıntılarını görmek istediğiniz program için üniversite ismine tıklayabilirsiniz.

YÖK Atlas Tercih Robotu Nasıl Kullanılır?

 

Mezun muvaffakiyet atlası nedir nasıl kullanılır?

2020 Tercih Kılavuzu’nda yer alan mezunların merkezi uzmanlık imtihanlarında gösterdikleri başarıyı görüp değerlendirebilirsiniz. Yalnızca girdi değil, çıktı kalitesini de incelemeniz mümkün. Adaylar, mezunların KPSS-1, KPSS-2, TUS-TT1, TUS-TT2, TUS-KTP, DUS, AB-AYB imtihan çeşitlerine ilişkin muvaffakiyetlerini inceleyip değerlendirebiliyor. Mezun muvaffakiyet atlası başlığına tıklayın ve imtihan seçin. Puan bilgilerini, tablo halinde listeleyin.

YÖK Atlas Tercih Robotu Nasıl Kullanılır?

 

Üniversitelerimiz modülü nedir?

YÖK Atlas’ın yeni bir kısmı olan üniversitelerimiz modülünde, seçtiğiniz üniversite ile ilgili ayrıntılı bilgileri ulaşabilirsiniz. Üniversitenin sitesinin adresi, iletişim bilgileri, yurt kapasitesi, üzere bilgi adaylara ve meraklılara açık.

YÖK Atlas Tercih Robotu Nasıl Kullanılır?

35 Beğen