Ürtiker, deriden kabarık, basmakla solan, etrafı kızarık, hudutları bariz kaşıntılı döküntülerdir. Bir hastalık değil, belirtidir. Ürtikerde görülen deriden kabarık döküntüler 24 saatten kısa mühlet içinde kaybolur fakat bedenin öbür yerinde tekrar çıkar. Her dört şahıstan biri hayatı boyunca en az bir kere ürtiker geçirmiştir.
Ürtiker, bedende bulunan kimi hücrelerden salınan histamin isimli hususun tesiriyle ortaya çıkar. Histamin, damarlarda genişlemeye, damar duvarında geçirgenliğin artmasına ve hasebiyle damar dışına sıvı çıkışına neden olur. Bunun sonucunda derimizde kabarıklıklar ve kızarıklıklar oluşur. Pekala ürtiker belirtileri nelerdir, kurdeşen neden olur? İşte ürtiker hakkında bilgiler..
ÜRTİKER BELİRTİLERİ NELERDİR?
Mast hücrelerimizden salınan histamin tesiriyle ortaya çıkan kurdeşen, pek çok farklı faktöre bağlı olarak cilt üzerinde kızarıklık, kaşıntı ve kabarıklıklara neden olabilen dermatolojik bir rahatsızlıktır. Pembe ya da kırmızı renkte görünen lezyonların üzerine parmakla basıldığı vakit bu noktalar bir müddetliğine beyazlaşır.
Ürtiker ciltte şişlik, kızarıklık ve kaşıntının besbelli olduğu etrafı hudutlu döküntülerdir. Basmakla solarlar ve her döküntü 24 saatten daha kısa sürer, yenisi çıkabilir. Ürtiker ile birlikte anjioödem yani dudak, göz etrafı ve genital bölgede şişlik bulguları görülebilir. Şikayetler geceleri daha çok artar. Ömür kalitesini olumsuz tesirler. Ürtiker ile birlikte birtakım hastalarda ateş, eklem ağrıları üzere bulgular görülebilir.
ÜRTİKER (KURDEŞEN) NEDENLERİ
Ürtikerin nedenleri hastalara nazaran farklılık gösterir. Kimi durumlarda beden içinden bir uyaran, birtakım durumlarda ise çevresel faktörler kurdeşenin tetikleyicisi olabilir. Birtakım durumlarda ise rastgele bir tetikleyici olmadan da kurdeşen görülebilir. Genel olarak kurdeşen oluşumunu tetikleyen faktörler şu haldedir:
•Aşırı alkol tüketimi
•Parazitler ya da böcekler
•Bazı analjezik ilaçların kullanımı
•Yoğun güneş ışığına maruz kalmak
•Aşırı antrenman yapmak
•Alerjen besinlerin tüketilmesi
•Çok soğuk ya da çok sıcak hava
•Enfeksiyonlar
•Stres
•Çeşitli hastalıklar ve tedavilerinde kullanılan ilaçlar
ÜRTİKER NASIL GEÇER, TEDAVİSİ NEDİR?
Ürtiker, altında yatan nedenler belirlendikten sonra tedavi edilebilen bir hastalıktır. Çok şiddetli olmayan ürtiker belirtileri birtakım durumlarda resen geçebilir. Bilhassa, belirtilere neden olan alerjenlerin ve başka dış faktörlerin yok olması belirtilerin de geçmesini sağlar.
En sık besinler, ilaçlar ve enfeksiyonlar neden olduğu için bu durumlar kıymetlendirilerek, tespit edilen neden ortadan kaldırılır. Bilhassa alerji denetimi için kullanılan antihistaminik ilaçlar reçete edilir.