Miladi Takvim diğer ismi ile Gregoryen takvimi dünyanın en yaygın kullanılan takvimlerin başında yerini alıyor. Jülyen takviminin yerine Papa XIII. Gregorius tarafından yaptırılan takvim Dünya’nın Güneş’in etrafında dönüş düresini temel alır. 1 yıl 365 gün 6 saat olarak kabul edilir. Pekala Miladi Takvim ne vakit kullanılmaya başladı? İşte Miladi takvim hakkında merak edilen detaylar….
MİLADİ TAKVİM NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Miladi Takvim 4 Ekim 1582’de kabul edilmiştir. Değişik tarihlerde önce Avrupa’da daha sonra öbür ülkelerde yayılmıştır.
Gregoryen takvim oluşturulurken Jülyen takvimine 10 gün ek edilmiştir; 5 Ekim Cuma günü, 15 Ekim Cuma olarak kabul edilmiştir. 1752’de kabul eden ülkeler ise 11 gün ek etmek durumunda kalmışlardır.
TÜRKİYE MİLADİ TAKVİMİ NE ZAMAN KABUL ETTİ?
Miladi Takvim Türkiye’de Cumhuriyet’in ilanından sonra, Malî 26 Kânun-i Evvel 1341’de (26 Aralık 1925) kabul edilen “Takvimde Tarih Mebdeinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun” ve “Günün 24 Saate Taksimi Hakkında Kanun” isimli iki diğer kanunla 1 Ocak 1926’dan başlayarak kabul edilmiştir.
Miladi takvime geçiş ile birlikte 1 Ocak yıl başı olarak kabul edildi ve 12 saatlik gündüz ve 12 saat gece dilimlerine ayıran saat sistemi yerine 24 saatlik bir gün kabul edildi.
ARTIK YIL NEDİR?
Miladi Takvimde ortaya çıkan artık yıl Dünya’nın Güneş’in etrafındaki dönüşünü yani bir yılını 365 gün 6 saatte tamamlaması nedeni ile ortaya çıkıyor. 365 gün haricinde her yıl oluşan 6 saat 4 yılda bir 28 gün olarak kabul edilen Şubat ayına eklenerek ayın 29 günde tamamlanması sağlanıyor.
MİLADİ TAKVİM AYLARI NELERDİR?
- Ocak
- Şubat
- Mart
- Nisan
- Mayıs
- Haziran
- Temmuz
- Ağustos
- Eylül
- Ekim
- Kasım
- Aralık