Maskne Nedir ve Neden Olur?

Maskne Nedir ve Neden Olur?

Maskne Nedir ve Neden Olur?

Dermatoloji Uzmanı Dr. Tuba İşeri, maske kullanımıyla birlikte ciltte oluşan aknelerin çoğaldığına dikkat çekerek, ‘maskne’ ismi verilen bu durumun önlenebilmesi için tavsiyelerde bulundu. Bugünkü yazımızda Maskne nedir ve neden olur? Maskne ile nasıl başa çıkılır? sorularının cevabını veriyoruz.

Maskne nedir? Maskne ile nasıl başa çıkılır?

Kovid-19’a karşı mücadelede “maske, ara, temizlik” kuralına getirilen “çift maske” önerisi pek çok kişi tarafından benimsendi ancak kapalı kalan ciltlerde “sivilce” sorunu çıkmaya başladı. Tek maske kullanılırken de tıpkı sorunun yaşandığını, artık ise görülme oranının arttığını belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Tuğçe Özkapu, “Hayatı boyunca bu kadar kapalı tutmadığımız cildimiz ‘mekanik akne’ ile tepki veriyor. Yani yüzümüzde, maskeyle kapalı olan burun, çene ve yanaklarda maskeye bağlı akneler oluşuyor. Bu akneler maske ile cilt arasındaki sürtünme, ısı, nem nedeniyle gözeneklerin tıkanması ve bakterilerde artış sonucu meydana geliyor. Cilt gün boyu maske ile kapatıldığı için ciltteki gözenekler, yağ bezi kanalları tıkanıyor. Gün sonunda sebum (yağ bezlerinin meydana getirdiği salgı) temizlenmezse bunlar iltihaplı sivilcelere dönüşüyor” diye konuştu.

Maskne Nedir

MEKANİK AKNE NASIL ENGELLENİR?

Mekanik aknenin tedavisinin bildiğimiz akne tedavisinden daha farklı ve güç olduğunu belirten Uzm. Dr. Özkapu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Klasik akne tedavisinde önerdiğimiz temizleyici ve kremler genellikle cildin fazla yağını alan, cildi kurutan eserlerdir. Cilt kuruluğu ise mekanik akneye yol açan faktörlerden biridir, o yüzden cildin nemli olmasını isteriz. Cildinizi sabah akşam fazla kurutmayan bir temizleyici ile yıkayarak temizlemeli, olabildiğince az makyaj yapmalısınız. Kullandığınız maskenin pamuklu, yıkanabilir doğal kumaşlı, cildi fazla sıkmayan, tam kavrayan bir maske olmasını öneririz. Zira maske ne kadar sert olursa cildiniz sürtünmeye bağlı olarak o kadar hasar alır. Gün içerisinde kirlenme ve nemlenmeye bağlı oluşabilecek problemleri engellemek için maskenizi değiştirmeniz faydalı olacaktır. Cilt kuruluğuna karşı beslenme ve kâfi su tüketimine de dikkat etmek gerekir. Pak tutarak, nemlendirerek mekanik akne oluşumunu önlemeye çalışırken bol su tüketimi ve omega-3 içeren besinler, zeytinyağı, havuç, avokado ve koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketerek cilt sıhhatinizi muhafazaya yardımcı olabilirsiniz. Şikayetleriniz geçmez ya da kötüleşirse bir dermatoloji uzmanına başvurmanız gerekir.”

MASKNE NEDİR VE NEDEN OLUŞUR?

Hami yüz maskeleri artık hayatımızın bir modülü. Kendimizi, çevremizi, sevdiklerimizi korumak için kollayıcı yüz maskesi takmalıyız. Alışılmış maske kullanımına dikkat etmenin yanında, cilt bakımına da ihtimam göstermemiz gerekiyor. Bu periyotta cilt paklığına, cildimizi nemlendirmeye her vakit olduğundan daha fazla dikkat etmeliyiz. Bilhassa son periyotta ortaya çıkan “maskne”, herkesin dilinde! Amerikan Dermatoloji Akademisi Mecmuası’nda yayınlanan bir araştırma, Çin Hubei’deki sağlık çalışanlarının en az %83’ünün cilt sorunları yaşadığını bildiriyor ve sağlık çalışanları dışındaki kişilerde de akne sorunlarında yüksek oranda artış olduğunu söz ediyor.

Maskne

Deri ve Zührevi Deri Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Tuba İşeri pandemi devrinde bireylerin virüsten korunmak için maske takmaya başlamasıyla, akne oluşumunun arttığını belirterek, ”Yüz maskeleri bizi ve çevremizdekileri muhafazaya yardımcı olurken, yeni gündelik maskeleri daima takmak ‘ #maskne’ olarak yeniden isimlendirilen bir tıp akne tablosunu ortaya çıkardı” dedi.

Maskne Neden Olur?

‘Maskne’ ile Mücadelede Önemli İpuçları

Maskenin sürtünmesi ve tahrişe neden olmasının üstelik cildinize bulaşan bakterileri bir de maske ile kapattığımızda, gözeneklerin, yağ bezi kanallarının tıkanacağı ve sebumun temizlenmezse yanaklarda bakterilerle birlikte iltihaplı sivilcelere neden olacağını biliyoruz. Uzun mühlet maske takmanın neden olduğu sivilcelere ek olarak, dermatoloji pratiğimizde bununla tetiklenen öteki sıkıntıların da olduğunu görüyoruz.

Örneğin; çok hassaslık, kızarıklık, kaşıntılar, ağrı ve rosacea üzere

MASKNE NASIL GEÇER?

Ciltte oluşan bu sıkıntıları engellemenin iki yolu olduğunu belirten Dr. İşeri, ” Birinci yol: Pamuklu yahut yıkanabilir ipek üzere doğal kumaşları tercih edin. Zira bu çeşit kumaşlar maskenin yüzünüzdeki sürtünmesini azaltacak ve sürtünmeden kaynaklanan tahrişi önlemeye yardımcı olacaktır. Bir maske seçerken, tam oturması, yüzü kaplayacak kadar büyük olması, nefes alabilen, cilt üzerinde yumuşak ve tahriş edici olmayan kumaşları seçin.”tavsiyesinde bulundu.

Maskne Nedir ve Neden Olur?

İkinci yolun sonuç odaklı cilt bakımından geçtiğini söz eden İşeri, ‘‘Yüz maskenizi takmanız sonucunda iltihaplı akne yahut sivilcelenme yaşarsanız, salisilik asit içerikli bir temizleyici, niacinamid içeren bir antienflamatuvar casus ve aloe vera içeren bir nemlendiriciyi yatıştırıcı olarak kullanabilirsiniz. Bu işlem; iltihabı azaltacak ve gözenek tıkanıklığıyla mücadeleye ve tedavimize yardımcı olacaktır. Fakat yine de mutlaka hekiminize danışmalı ve tedavinize yardımcı olarak bu eserleri kullanmalısınız’ihtarında bulundu.

Maskne Nedir ve Neden Olur?

MASKNE’DEN KURTULMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Pak maske kullanmak ve sık sık değiştirmek
Olabildiğince az makyaj yapmak
Cildi sabah-akşam temizlemek
Salisilik asit, sülfür, propolis üzere antibakteriyel içerikler tercih etmek
Centella asiatica, mugwort, bal üzere bariyer güçlendirici içerikler tercih etmek
Sivilcelere akne bandı yapıştırmak
Cilt tipine uygun bir güneş kollayıcı seçmek

47 Beğen