KUZGUN ACAR KİMDİR?
Türkiye’de çağdaş heykel sanatının öncülerinden kabul edilen Abdülahet Kuzgun Çetin Acar 28 Şubat 1928’de İstanbul’da dünyaya geldi. Libya kökenli Ayşe Zehra Hanım ile Nazmi Acar Bey’in oğlu olarak 28 Şubat 1928 günü İstanbul’da dünyaya geldi. Fakir bir çocukluk ve gençlik devri geçirdi. Sultanhahmet Ticaret Lisesi’ni bitirdikten sonra 1948’de İstanbul Hoş Sanatlar Akademisi heykel bölümüne girdi, Rudolf Belling’in öğrencisi oldu. Daha sonra Ali Haydi Bara ve Zühtü Müridoğlu’nun atölyesine geçerek tahsilini onların yanında tamamladı.
KUZGUN ACAR HEYKELLERİNDE; DEMİR, ÇİVİ VE AHŞAP MALZEMELER KULLANDI
Öğrencilik yıllarında Bara’nın sanat anlayışından etkilenerek soyut çalışmalara yöneldi ve soyut heykele tutku derecesinde bağlandı. 1953 yılında mezun olduktan sonra hür çalışmaya başladı ve birebir yıl ilk kişisel standını düzenledi. Demir, çivi, tel ve ahşap malzeme ile heykeller üretti.
Çivilerle gerçekleştirdiği bir çalışması, 1961’de Paris Bienali’nde birincilik kazandı. Bu birincilik, hayatında bir dönüm noktası oldu. Zira mükafatla birlikte sanatkarlara tahsis edilmiş iki burstan birisini kazanmıştı. Kuzgun Acar, aldığı bursla Fransa’ya gitti. 1962 yılında Paris Çağdaş Sanatlar Müzesi’nde stant açtı, stanttaki bir yapıtı ve iki deseni müze tarafından satın alındı. Paris’te geçirdiği bir yıldan sonra İstanbul’a dönen sanatçı, çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Heykeli, işhanı ve otel üzere yapılara bir süsleme ögesi olarak katmak için girişimlerde bulundu.
KUZGUN ACAR, DEMİR HEYKELLE BİRİNCİLİK KAZANDI
1962 yılında 23. Devlet Fotoğraf ve Heykel Standı’nda, demir bir heykelle birinciliği kazandı. Fransa’da Havre Müzesi’nde ve Lacloche Galerisi’nde 1962 ve 1963 yıllarında iki kişisel stant düzenledi. 1966 yılında ise Rodin Müzesi’nde yapıtlarını sergiledi Avrupa sanat çevrelerinde de tanındı. 1966 yılında yaptığı İstanbul Manifaturacılar Çarşısı’ndaki “Kuşlar” heykeli ile Ankara Kızılay Meydanı’nda bulunan Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü’nün cephesine yaptığı tunçtan kabartma “Türkiye” heykeli sanatkarın önemli çalışmalarıdır.
Sinema ile de ilgilenen sanatçı, 1966 yılında “Sinema Tanık” topluluğu içine yer aldı. Tamamlamadığı belgesel filmler çekti. 60’lı yıllarda balıkçılık, meyhanecilik üzere işler yaptı. 1968 yılında Mehmet Ulusoy’un başlattığı sokak tiyatroları için masklar da üretti. 1975’te Mehmet Ulusoy daveti ile Paris’e giderek Ulusoy tarafından sahnelenen Kafkas Tebeşir Dairesi isimli oyun için masklar üretti. Savaştan kalma eski çelik ve lastik malzemeleri kullanarak üretilen bu 140 adet mask, onun önemli çalışmalarındandır.
Sanatkarın yapıtları ortasında DİSK-Maden-İş’in Gönen’deki eğitim ve dinlenme tesislerinin duvarına yaptığı duvar heykeli, İstanbul Fotoğraf ve Heykel Müzesi’ne alınan üç metal heykeli, Gülhane Parkı’na konulan “50. Yıl Heykeli”, ölümünden kısa bir mühlet evvel tamamladığı Antalya’daki Haşim İşçan Anıtı, Bayrampaşa Belediyesi için hazırladığı Mustafa Kemal Anıtı yer alır.
Sanatçı, Marmara Adası’na konulması tasarlanan bir anıt hazırlamaya başladı, ancak tamamlayamadı. Acar, bir duvar rölyefi üzerinde çalışırken merdivenden düştü ve beyin kanamasına bağlı olarak 4 Şubat 1976 günü 48 yaşında hayatını kaybetti. Mezarı Zincirlikuyu Mezarlığı’ndadır.
Kuzgun Acar, ülkemizde çağdaş heykel sanatının öncülerinden biridir
1928 yılında dünyaya gelen Kuzgun Acar, 1948 yılında İstanbul Hoş Sanatlar Akademisi’nde heykel eğitimi almaya başlıyor ve burada ünlü Alman heykeltıraş Rudolf Belling ve Türk heykeltıraşlar Haydi Bara ve Zühtü Müridoğlu üzere isimlerden eğitim alma bahtı yakalıyor. Kendisi de bilhassa Haydi Bara ve Zühtü Müridoğlu’ndan aldığı eğitimi ve takviyesi sık sık anan Kuzgun Acar, onları ‘kocaman yüreği olan iki kocaman usta‘ diye anıyor.
Soyut heykele duyduğu tutkuyla demir, çivi, tel üzere malzemelerle eserler üreten Kuzgun Acar, hem ülkemizde hem de yurt dışında çeşitli muvaffakiyetler elde ediyor. Çivilerle çalıştığı bir yapıtının 1961’de Paris Bienali’nde birincilik kazanması sonrası kazandığı burs ile bir sene boyunca Paris’te yaşayan Acar, burada stant açma talihine da erişiyor ve 1962 yılında Paris Çağdaş Sanatlar Müzesi’nde açtığı stanttaki bir yapıtı ve iki deseni müze tarafından satın alınıyor.
DOODLE NEDİR?
İlk Google Doodle 1998 yılında Burning Man Festivali’ni kutlamak için, ilk animasyonlu Doodle ise 2010 yılında Isaac Newton’un anısına yapılmıştır. İlk interaktif Doodle ise Pac-Man’in 30. yıl dönümü için tasarlanmıştır.