Safra Taşı Neden Olur?

Safra Taşı Neden Olur?

Safra Taşı Neden Olur?

Toplumda giderek artan rahatsızlıklardan biri olan safra taşı, normal seyirde ilerlemez. Bu yüzden bir an evvel tedavi ya da cerrahi bir operasyon ister. Yaşam kalitesini hayli düşüren ve şiddetli ağrılara neden olan safra taşı ayrıyeten bedende da değişimlere yol açar. Pekala Safra Taşı neden olur? Safra taşı belirtileri nelerdir? Safra taşı ameliyatı olunmalı mı?

Safra Taşı neden olur? Safra taşı belirtileri nelerdir?

Bedenin metabilok çalışma sistemi içerisinde yer alan safra taşı, karnın alt bölgesinde yer alır. Formu armuta benzeyen küçük bir organdır. Safra taşının işlevselliği ise büsbütün karaciğere bağlıdır. Karaciğerin enzimlerini denetim ederek bedene giren besinler mideden evvel buradan geçer. Safra aslında bir kanal görevi görür. Ancak kese kısmında besinlere ilişkin atıklar kalabilir. Çok yağlı ve karbonhidartlı bir beslenmeye balı burada ziyanlı atıklar birikerek kristalleşir. Bu da safra taşlarını meydana getirir. Kan içinde artan kolesterol yani yağlı hücreler safra taşının oluşumunu hızlandırır. Safra taşı, ileri yaşlarda görülür. Yüksek kolesterol, fazla kilo, yetersiz beslenme ve idmanlar üzere durumlar oluşmasına taban hazırlar. Ancak tek başına bunlar bir neden değildir. Birtakım insanların bedenleri kendiliğinden böbrek mesane ve safra kesesinde taş oluşturabiliyor. Bunun yanı sıra kalıtsal kan hastalıkları, enfeksiyonlar ve karaciğerin deformasyona uğramasına safrada taş oluşumuna neden olan etken hastalıklar ortasında yer alır. Birtakım uzmanlar yüksek oranda alkol tüketenlerde bu rahatsızlığın yaşanma riskinin yüksek olduğunu söylüyor.

SAFRA TAŞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

SAFRA TAŞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

– Karın üst bölgesinde daima şişlik hissi

– Yemeklerden sonra sık sık hazımsızlık yaşanması

– Kokulu geğirme

– Ağız içinde daima olarak atık kokusu gelmesi

– Ateş basması üzere orta ara sıcaklanma

– İştahsızlığa karşın ishal yaşanması

– Göz beyazlığı ve cilt renginde sarılık oluşması

– Çabuk yorulma kalp atışında hızlanma ve göğüs kafesi darlığı

– Ani nabız yükselmesi

– Konsantre eksikliği

– Artan beden ısısı sonrası kokulu terleme

– Gece uykuda bile karın ağrısı yaşanması

– Gündüzleri uykudan yorgun uyanma

SAFRA KESESİ TAŞI NASIL TESPİT EDİLİR?

SAFRA KESESİ TAŞI NASIL TESPİT EDİLİR? TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Safra kesesinin imgesi alınan kolesistografi çekilir. Ayrıyeten kan bedellerinde kolesterol seviyesine bakılır. Bunun yanı sıra endoskopik ultrason, CAT taraması ve ERCP yapılır. Şikayetler doğrultusunda yapılan tetkikler sonrası safra kesesinde bulunan taşlar doğal yol ya da verilen ilaçlarla gidilmediğinde cerrahi yola başvurulur.

SAFRA TAŞI AMELİYATI

SAFRA TAŞI AMELİYATI OLUNMALI MI?

Şikayetleri yüksek olan hastalar için uzmanlar genellikle cerrahi operasyonu önerir. 25 mm üzeri olan taşlar kanser riskine neden olacağından alınmaları sağlık açısından önemlidir. Bu ameliyatlarda genellikle safra keseside alınır. Nedeni ise safra kesesi karaciğer tarafından oluşan bir organ olduğundan yalnızca taşlar alındığında yeniden oluşa ihtimali olur. Bu yüzden keseyle birlikte alınması önemlidir.

28 Beğen