Halı denince akla gelen yün halıları gelmektedir. Yün halılar her ne kadar hoş bir manzarası de olsa da paklığı biraz zordur. Yün halıların üzerinde oluşan lekeleri çıkarmak ve güzelce temizlemek için uygulamanız gereken birkaç metot bulunuyor. O halde yün halı paklığı nasıl yapılır? Yün halıdaki leke çıkar mı? Yün kokusu nasıl çıkar? İşte cevaplar:
Yün Halı Temizliğinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Yün halı en pahalı ve en kullanışlı halıları ortasında yer alıyor. Geçmişten günümüze en çok tercih edilen yün halılar genelde konutlar içinde hayli çok kullanılıyor. Manzarasındaki naiflik sebebi ile kadınların çok tercih edildiğini de belirtebiliriz. Yün halıların hoş imajı avantaj olabilir ancak paklığı her vakit için zordur. Her ne kadar elektrikli süpürge ile nizamlı olarak kir ve tozdan arındırılmaya çalışılsa da halılar, derinlerine nüfus etmiş tozlar nedeniyle sıklıkla temizlenmesi gerekiyor. Silme ya da yıkama yoluyla yapılan bu temizlikte, öncelikle dikkate alınması gereken nokta, halının çeşidi ve malzemesidir. Halıya uygun paklık malzemesi kullanılmaz ya da uygun paklık sistemi yapılmazsa kirler çıkmaz ayrıyeten halınıza bile ziyan verebilir. Evlerde en çok kirlenen ve sık sık temizlenmesi gereken eşyalardan biri halılardır. İşte yün halı temizleme rehberi:
YÜN HALI NASIL TENMİZLENİR?
Yün halılar temizlerken şayet sıcak su kullanırsanız yıpranabilir. Bu yüzden sıcak su yerine soğuk su kullanmanız gerekir. Paklık işlemi soğuk su ve yün deterjanı ile yapılmalıdır. Olabildiğince soğuk su ile temizlenmesinde yarar vardır. Ayriyeten kurutma konusunda da mümkün olduğunca süratli davranmalı iyi havalandırılmış bir yerde kurutmalısınız.
YÜN HALI NASIL YIKANMALI?
Sıradan halı temizleyicilerden farklı bilhassa yün halılar için geliştirilmiş şampuanları kullanmanız gerekir. Yün halılar için özel olan bu solüsyonları büyük marketlerde bulabilirsiniz. Yün halıları yıkarken renk kayıplarını önlemek için kullanacağınız deterjanı denemeniz gerekiyor. Şayet solma yahut renk kaybına sebep oluyorsa muhakkak kullanmayın. Daha sonra yün halı paklığına başlamadan evvel elektrikli süpürgeyle halıyı iyice çekin.
Böylelikle süpürge makinesiyle birlikte kimi kir ve tozlardan arındırmış olursunuz. Yün halıyı yıkarken çok ıslatmamaya ihtimam gösterin. Gerekli ölçüde suyu uyguladıktan sonra uygun yıkama sıvısını dökün. Çamaşır suyu katkılı olanlarından kaçının. Akabinde yumuşak kıllı bir fırça ile köpürtün ve duru su ile çabucak akabinde müdahale edin. Kurumasını kolaylaştırmak için vakumlama işlemi yapılır. Ayrıyeten halınızı direkt güneş ışığı alan bir yere sermeniz renk solmalarına sebep olabilir.
YÜN HALIDAN ÇAMAŞIR SUYU LEKESİ TEMİZLİĞİ
Yapabileceğiniz tek şey lekeyi kamufle etmek olacaktır. Bu lekelerin oluşmasını önlemek için kullandığınız deterjanların içeriğini iyi araştırmalısınız. Uygulayabileceğiniz bir usul şayet şimdi renk açmaya neden olmamışsa çamaşır suyunu şampuan ile süratlice halıdan uzaklaştırmak olacaktır. Şampuanın köpüğü ile silinir. Şayet su ile silinir ise leke daha derinlere işleyecektir. Bu işlem süratlice yapılırsa çamaşır suyu lekesi çarçabuk çıkar.
YÜN KOKUSU NASIL ÇIKARILIR?
Organik halı şampuanı ile yıkamanız bu kokuları giderecektir. Bu elinizde yoksa yün olanlar için geliştirilmiş bir şampuanı tercih etmelisiniz. Ayrıyeten sirkeli su da bu kokuları azaltacak ve bakterileri yok edecek bir metottur.
YÜN HALIDAN KAHVE LEKELERİ NASIL ÇIKARILIR?
Kahveyi halınızı döktüyseniz sakın panik yapmayın. Çok kolay bir teknikle haklıdaki kahve lekesini çıkarabilirsiniz. Bir kabın içinde cam temizleme spreyini ve suyu karıştırın. Karışımı lekenin üzerine sürün ve ovalayın. Leke çarçabuk çıkacaktır.
ÖTEKİ LEKELERİ ÇIKARMA
Lekeleri çıkarmada en etkili yol leke üzerine kabartma tozu serpmenizdir. Akabinde bir ölçü bulaşık deterjanı sirke ve ılık suyu solüsyon haline getirip uygulayın. Bu karışım ile her türlü lekeyi çıkarabilirsiniz. Ayrıyeten hidrojen peroksit, amonyak yahut çamaşır suyu üzere çözeltilerden kaçının. Evinde hayvan besleyenlerin en büyük sorunlarından biri evcil hayvanların tüylerinin halıya yapışmasıdır. Halıdan bu kılları çıkarmak için plastik bir çekçek kullanın. Bu şekilde tüyleri büyük oradan toplamış olursunuz.